Toivo - hopp

Kriisiytyvässä maailmassa toivon säilyttäminen on ratkaisevaa. Se koskee yhtä lailla yhtä ihmistä kuin ihmisyhteisöä. Sekä toivoa että epätoivoa voi lisätä, molempia voi hehkuttaa.

Osallistuminen yhteisiin tilanteisiin on aina merkittävää. Jokainen ihmisjoukko, vanhempainilta, konsertti, lauluilta, sukujuhla, ystäväpiiri ja messu kirkossa luovat oman yhteisönsä. Yhteyttä ja yhteistä voimaa voi käyttää molempiin, joko toivoon tai epätoivoon. Kirkossa toivo saa voimansa paitsi yhteydestä toisiin ennen muuta armosta, Jumalan läsnäolosta, uskosta Vapahtajaan. Sellainen toivo kestää elämässä ja kuolemassa. Se vapauttaa itsesäälin ja syyllisyyden kahleista, nostaa häpeästä ja kutsuu iloon.

Hopp är den viktigaste kraften i världen. Den ger motivation att fortsätta. Tro, hopp och kärlek hör tillsammans. Källan av de tre kan man finna hos Gud.

Antti Yli-Opas,

vt. kirkkoherra/tf. kyrkoherde